Senaste Nytt

Vänsterpartiets budget för Norrtälje 2025: Dags att satsa på välfärden

Norrtälje behöver en stark välfärd. Vänsterpartiet gör därför stora satsningar i vår budget för 2025. Vi vill anställa 20 nya speciallärare, 4 fältassistenter, inrätta ett klimatkontor med 3 klimatstrateger, sätta solceller på kommunala fastigheter, dubblera friskvårdsbidraget för kommunanställda och förbättra LSS och omsorgen. Tototalt satsar Vänsterpartiet 87 miljoner kronor mer än styret i budgeten.

– Det är dags att satsa på välfärden i Norrtälje. Välfärden är grundfundamentet i ett starkt och rättvist samhälle. Inom skolan inför vi gratis skolfrukost på alla kommunens skolor. Vi avsätter pengar för att anställa 20 speciallärare för att förbättra skolresultaten och alla barns möjligheter att klara grundskolan med goda kunskaper och godkända betyg. Vi genomför dessutom en lönesatsning för personalen, säger Anna Söderblom, gruppledare (V).

Vänsterpartiet satsar mest av alla partier på Barn- och skolnämnden, Socialnämnden, Kultur- och fritidsnämnden och Kommunalförbundet sjukvård och omsorg (KSON). Det ekonomiska utrymmet finns trots att vi lägger en budget med 0,5 procent överskott. Vi sparar 4,3 miljoner kronor genom att förändra styrets kontroversiella ersättningar för politiska förtroendeuppdrag. Vi minskar gruppledararvoden och årsarvoden för nämndernas presidieposter. För denna summa kan vi i stället öka friskvårdsbidraget till 4 000 kronor per år för alla kommunens anställda.

– Norrtäljebornas välfärd och hälsa måste alltid prioriteras. Men det är extra viktigt under lågkonjunktur att vi värnar kvalitet, anställningar och arbetsmiljö inom välfärden. Vi satsar 50 miljoner mer än styret på KSON med extra satsningar på LSS-verksamheten, samt en låglönesatsning och gratis arbetsskor, säger Jessica Hilwëyn gruppledare (V).

Vänsterpartiet är kritiskt till att styret lägger en budget med ett stort överskott mitt under lågkonjunkturen när arbetslösheten ökar och uppmanar dem att anpassa sig till verkligheten där många människor och familjer som redan befinner sig i en tuff situation.

Läs hela budgeten här.

Dela den här sidan:

Kopiera länk