Senaste Nytt

1 maj för en solidarisk framtid med röd politik

Ett 50-tal personer samlades på Lilla torget i Norrtälje på förmiddagen för att demonstrera för rättvisa, jämlikhet och klimat. 

Arbetarrörelsens högtidsdag bjöd på strålande sol. Tal hölls av Jessica Hilwëyn, gruppledare för Vänsterpartiet Norrtälje och Matti Leino, ledamot i Val- och demokratinämnden. Amelie Chronéer bjöd på musik.

Jessica Hilwëyn tog bland annat upp problemen med en reaktionär höger i sitt tal och lyfte fram de socialistiska lösningarna.

”Vi lever just nu i ett samhälle där de rikaste blir allt rikare på bekostnad av de gamla, sjuka, fattiga och utsatta som ses som en belastning istället för den tillgång de är om vi lyssnar på dem. Vi lever i en kommun där M, SD, L och KD värderar ekonomin högre än invånarna. De skryter om att kommunens verksamheter går med vinst samtidigt som de inte tar ansvar för att bygga bostäder för alla, våra elever har bland de sämsta skolresultaten i länet, rekryteringsproblemen i socialtjänsten är så stora att utredningarna om barn och unga inte handläggs i tid. De lägger allt ansvar för integration på våra nyanlända utan att ens ge dem tillräckliga möjligheter att klara SFI. De försöker göra våldsutsattheten i hemmen till ett problem i andras kultur medan den fortsätter öka, påeldad av stress, frustration och ekonomisk oro. Det är ett val de gör. Det är konsekvensen av rasism, klassförakt och tron att marknaden ska lösa allt.

[…]

Det är dags att börja se att vård, skola och omsorg är investeringar, inga utgifter. Vi måste ge välfärdsarbetarna bättre arbetsvillkor. De måste också orka leva när de kommer hem från jobbet. Vi behöver satsa på infrastruktur och bygga bort bostadsbristen. Det är hög tid att vi bygger ett samhälle där frihet för individen kommer ur gemensamt ansvar. Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov!”

Dela den här sidan:

Kopiera länk