Trygg i Norrtälje Paneldebatt – Ord och inga visor!
Paneldebatt- Trygg i Norrtälje 13/10/2020
Igår kväll fick vi uppleva en kväll där klassföraktande och rasistiska kommentarer duggade tätt.
Jan Emanuel Johansson (S) och Hanif Bali (M), två kändispolitiker, var inbjudna av Norrtäljes allians för att sälja in fler vakter och kameror för att stävja att Norrtälje kommun utvecklas från regionens tryggaste kommun till ett utanförskapsområde. Vi som representerade de lokala partierna hade fått en inbjudan som skiftade från att beskrivas som ett ”samtal i syfte att nå bred samsyn” till ”årets hetaste debatt”. Vi fick också veta att det skulle handla om trygghet. På Facebooksidan Politik i Norrtälje kommun ombads människor att lyfta vad de ville att ett trygghetssamtal skulle handla om och många lyfte frågor om trafiklösningar och kvinnofrid.
Dessa frågor blev dock hängande i luften under kvällens samtal där vi istället först fick lyssna till Närpolischef Björn Cewenhielm som beskrev en säker kommun, men höjde ett oroande finger för det våld kvinnor utsätts för i sina hem. När han var klar blev det kändispolitikernas tur att ge sin bild av de stora hot som finns mot Norrtälje som säker och trygg kommun. Vi fick veta att enkäter och statistik inte var något att bry sig om, att satsningar på mjuka, mjäkiga saker som skola och fritidsgårdar var ineffektiva och dyra, det enda som var bevisat genom ”beprövad erfarenhet” och ”forskning” (jodå, Hanif refererade efter fråga till två studier från 1978/1981 av samma forskare) var hårdare tag, fler vakter och kameror.
Ungdomar, som ju enligt kändispolitikernas koncept inte har någon fritidsgård, ska inte heller tillåtas ”hänga” på offentliga platser. Ses de hänga utanför till exempel Ica Kryddan ska de köras hem av poliser eller vakter, oavsett om de gjort något kriminellt eller inte. Hemkörningen är alltså brottsförebyggande. Det här är ju röster som också hörts i olika facebookgrupper, föräldrar ska ha exakt koll på sina ungdomar dygnet runt, till exempel genom platsfunktioner på mobiltelefonen där föräldern under arbetsdagen kan gå in och se var ungdomen befinner sig. Det är ett märkligt förhållningssätt som i grunden vill förändra synen på unga människor som en grupp som ska få förtroende att utveckla sin frihet och sin förmåga att ta ansvar för sig själva, den balansgång som själva tonårstiden innebär.
Hanif Bali pratade mycket om normer och såg normbrytande och att sätta sig emot auktoriteter som direkt kopplat till kriminalitet. För mig tillhör ungdomars normbrytande och ifrågasättande av auktoriteter och förmedlade sanningar en positiv utveckling, en del av att bli en självständig individ. Det är givetvis fel om detta sker genom kriminella handlingar och det måste bemötas av samhället så att det blir tydligt att det är fel. Enligt kändispolitikerna ska åtgärder sättas in så fort en normbrytande aktivitet har identifierats. Vad vi fick uppleva under kvällen var två herrar som med hull och hår gick in för att förändra vår syn och våra värderingar kring normer vi sedan länge har i samhället, t ex den att se ungdomar som egna individer med rätt att vistas på så väl fritidsgårdar som röra sig i gäng i offentliga miljöer, även ropa, skratta och skräna lite har hört ungdomen till. Nu ska vi istället bryta den normen och se dem som potentiella brottslingar. Vi ska stoppa ungdomar från utsocknes när de kliver av bussen och skjutsa hem ungdomar hemmahörande i kommunen om de står och hänger i gäng. De som upprepat inte sköter sig ska skickas iväg till Norrland på internatboende och kommer de tillbaka ska de förföljas och vid minsta felsteg skickas tillbaka. Det är normbrytande tankar och enligt Hanif Balis egna synsätt så bör de brytas innan de tar fäste.
Antydningar om att ungdomar från Husby är kriminella av naturen, att föräldrar sitter onyktra hemma medan ungdomar hänger på stan och många andra uttalanden som genomsyras av rasism och klassförakt är normbrytande. Vi ska inte längre stödja föräldrar och unga människor som har svårt att etablera sig i samhället, stöd i skolan och fritidsgårdar har absolut ingen effekt. Vi ska istället uppfostra dem med hårda tag och straff. Vi ska övervaka dem med kamera och begränsa deras integritet och rörelsefrihet. Utan att de ens begått ett brott. Kanske bara för att de har en annan hudfärg eller befinner sig på fel ställe. Vi ska förändra vår norm och anse att övervakning och repressalier är det enda som ”verkligen har effekt”.
Det är viktigt att vi säger ifrån och stoppar dessa normbrytande sätt att beskriva vårt gemensamma samhälle innan det får fäste. Facebookgrupper beskrevs av närpolischefen som forum där otrygghet triggas igång genom vinklade beskrivningar av verkligheten. Det här eventet kan också ha varit bidragande i arbetet att göra människor mer otrygga. Den privata säkerhetsbranschen omsätter i Sverige 57 miljarder per år. Det är en bransch som tjänar på det normbrott som Jan Emanuel Johansson och Hanif Bali vill åstadkomma. Men att brottslighet och utanförskap skulle minska för att man vill göra Norrtälje kommun till en gated community där utsocknes stoppas vid busstationen om de inte är tillräckligt propra är en lösning som vi inte får luras att köpa.
Catarina Wahlgren