artikel

Artikel: Vi är besvikna över Kommunals okunskap

Detta är texten från en debattartikel i Norrtälje tidning svarar ett antal av våra förtroendevalda på en debattartikel från Kommunal Norrtälje (den artikeln kan du läsa här)

Kommunal lyfter i en debattartikel i Norrtelje Tidning en rad viktiga frågor som aktualiserats inom vård och omsorg i och med coronapandemin.

Vi är helt överens med Kommunal om att många brister blivit väldigt tydliga i arbetet med pandemin, men de har funnits länge och det är inte bara facken som uppmärksammat detta utan även vi i Vänsterpartiet. Vi vet att våra initiativ oftast inte får så mycket uppmärksamhet som de förtjänar, men vi blir ändå besvikna över att Kommunal inte vet om hur vi har försökt att förbättra äldreomsorgen i Norrtälje och stoppa de dumsnåla besparingsförslag som Kommunalförbundet sjukvård och omsorg i Norrtälje (KSON) arbetat med under nästan ett helt år.

Resultatet visade att nästan inga av de försämringar som föreslogs göras inom äldreomsorgen gav tillräckliga besparingar för att genomföras. Det efter ett gediget arbete av professionella medarbetare som, enligt oss, skulle kunna ha använt sin kompetens för att förbättra omsorgsarbetet istället. Under flera år har planering av äldreomsorgen i kommunen inte utgått från hur många äldre som finns här eller vilka behov av vård och stöd de har, utan utifrån en stram budget som de borgerliga partierna i kommun och region beslutat om.

Det är inte länge sedan Liberalerna publicerade en debattartikel där de listade viktiga satsningar på äldreomsorgen, men några pengar från det kommunala styret kommer inte med till dessa satsningar. Istället väljer Liberalerna att bortförklara sig med att regionen har fått ökade kostnader i och med det nationella utjämningssystemet, ett system som Norrtälje kommun (som har ansvar för äldreomsorgen), i slutändan tjänar på.

När det nya ersättningssystemet för hemtjänst och hemsjukvård diskuterades med utförarna var det flera som höjde varnande röster för att det skulle bli mindre tid för omsorg och större risk för att de äldre skulle besökas av flera olika personer. I jakten på att kunna spara mer på de äldre innebär systemet att en person kan sköta omsorgen medan andra kan sköta inköp genom att onlinehandla och sedan kan någon tredje skjutsa ut varorna.

Annat var det när hemtjänsten lagade lunch och fikade med den äldre. Mycket har försämrats sedan detta och nu talar vi inte längre om en ”god” levnadsnivå utan om en ”skälig” levnadsnivå.

Vänsterpartiet protesterade mot det nya ersättningssystemet, som inte innebär någon förenkling för de anställda då de fortfarande måste logga alla insatser och ange minuter. Vi föreslår i stället en tillitsstyrd hemtjänst och hemsjukvård med områdesansvar som ser till de äldres behov och inte räknar minuter. Vi tror att fokus på behov och inte på konkurrens och sänkta kostnader blir både bättre och billigare för alla.

När coronapandemin tog fart, och Tiohundra AB fick samordningsansvar för arbetet med att minska spridning och på bästa sätt ta hand om de som insjuknade, så föreslog vi i Vänsterpartiet att kommunalförbundet skulle passa på och uppmana utförare inom äldreomsorgen att tillsvidareanställa all tillfälligt anställd personal. Vi anser att detta skulle förbättra omsorgen och ge möjligheter att minska smittspridning och antal personer som kommer i kontakt med de äldre. Givetvis handlar det inte bara om en bättre kvalitet på omsorgen utan även om en bättre arbetsmiljö för personalen.

På regional nivå har vi, efter samtal med representanter från Kommunal, föreslagit en enhetlig utbildning för undersköterskor. Det är också viktigt att de som vill arbeta inom vård och omsorg kan gå utbildningen. Behovet av en höjning av utbildningsnivån inom omsorgen har blivit tydlig för alla i och med pandemin, men flera såg det redan innan. Behovet av tillsvidareanställd, trygg personal inom vård och omsorg i framtiden är skriande, men antalet sökande till gymnasiets vårdutbildning är inte överväldigande.

För oss i Vänsterpartiet är det självklart att det är bättre anställningsförhållande och bättre arbetsmiljö som måste till för att försörja äldreomsorgen med tillräckligt med personal i framtiden. Och det är också A och O för att skapa den högkvalitativa omsorg de äldre i ett rikt land som Sverige ska ha.

Catarina Wahlgren (V)

Jessica Hilwëyn (V)

Ingela Brinkefeldt (V)

Ola Nordstrand (V)

Stefan Grath (V)

Johannes Folkesson (V)

Dela den här sidan:

Kopiera länk