artikel

(V)i yrkar om återemiss i ärende om etablering av fristående förskola

(V)i yrkar om återemiss i ärende om etablering av fristående förskola
I Barn och skolnämnden den 2020-02-03 hade vi ett ärende angående en ansökan om etablering av en fristående förskola.
I Tjänsteutlåtande står det bland annat såhär:
Egen Vilja och Kraft AB har i ansökan daterad den 24 oktober 2019 ansökt om godkännande som huvudman för den fristående förskolan Gottröra Naturförskola. Huvudmannen har ansökt om att kunna ta emot 25 barn. Under första året planerar de att ta emot 10 barn.[…]
Fastigheten har fram till årsskiftet nyttjats av Borrhagens förskola för förskoleverksamhet. Från årsskiftet 2019/20 har Borrhagens förskola flyttat till nybyggda lokaler på annan plats i Gottröra. […]
Det står vidare i tjänsteutlåtandet att: Påtagliga negativa följder för att godkännande ska lämnas krävs också att utbildningen inte innebär påtagliga negativa följder på lång sikt för den del av skolväsendet som anordnas av det allmänna i den kommun där utbildningen ska bedrivas.  […]
Det kan inte uteslutas att den nya förskolan kan komma att påverka barnantalet vid såväl den närliggande fristående förskolan som den närmaste kommunala förskolan. En överetablering i området kan innebära att såväl den alternativa fristående förskolan som den kommunala verksamheten får svårare att upprätthålla ett barnantal som möjliggör en ekonomiskt hållbar verksamhet. Det är dock svårt att bedöma utifrån befintliga prognoser om det medför negativa konsekvenser på lång sikt för den kommunala verksamheten.
Oppositionen röstade enigt emot detta men ärendet gick tyvärr igenom med minsta möjliga marginal. Vi lämnade in denna protokollsanteckning (nedan) liklydig med Johan Österbergs (Roop).
2020-02-05
PROTOKOLLSANTECKNING
Vänsterpartiet lämnar följande protokollsanteckning avseende ärende 8 på dagordningen för barn-och skolnämnden 2020-02-03: Ansökan om godkännande av huvudman för fristående förskola, Gottröra naturförskola.
Inom det geografiskt begränsade område som får betecknas som landsbygd kring Närtuna och Gottröra finns idag två små förskolor. Med ett godkännande av ansökan från Gottröra naturförskola skulle vi få tre små förskolor med tillsammans fem avdelningar med kapacitet för 70 barn i ålder 1 – 5 år. Detta innebär en uppenbar risk för överetablering i området.
Två aspekter som måste belysas är dels de ekonomiska förutsättningarna för de tre förskolornas överlevnad, dels förskolornas förutsättningar för att klara sitt uppdrag enligt skollag och läroplan. Till det sistnämnda hör kravet på barnens rätt till stimulans tillsammans med jämnåriga i barngruppen, d.v.s. barnens förutsättningar för lärande och utveckling enskilt och i grupp, dels personalens möjlighet att klara undervisningsuppdraget i grupper med stort åldersspann. Vänsterpartiet biträder därför socialdemokraternas yrkande om återremiss.
Christina Hamnö
Vänsterpartiet Norrtälje

Dela den här sidan:

Kopiera länk