artikel

Rapport från Kommunfullmäktige 18/10 2021

Igår på Kommunfullmäktige var en av de stora frågorna §8, Godkännande av marköverlåtelseavtalet för Övre Bryggårdsskolan. Det här ärendet handlar om att överlåta kommunens mark till det byggföretaget som ska bygga skola åt Internationella Engelska Skolan.
Kommunstyrelsens ordförande och gruppledare för moderaterna Bino Drummond framförde att beslutet gällde en bit mark och inget mer och att här borde inte några skoldiskussioner ingå. Han skuldbelade också de partier som förespråkade en återremiss av ärendet.
Vi i vänsterpartiet var pålästa och pekade på en skrivning i dokumentet där det tydlig beskriver ett avtal mellan byggbolaget och Internationella Engelska skolan. Om marken säljs till Byggbolaget så kommer IES att byggas där. Så det blev diskussion om skolan. Vänsterpartiet bemötte påståendet att vi använder ”Marknadsskolan” som svepande slagord, med att det handlar om en ekonomisk struktur, där ett AB har som första punkt att generera vinst till sina ägare. Ägarna till IES bor inte i Sverige och det betyder att pengarna lämnar landet. Det är våra skattepengar det handlar om och de pengarna ska användas skolan.
Moderaterna har i artiklar framfört vikten av mångfald och att alla elever ska nå sin fulla potential, det blir en knepig ekvation då de planerar många elever i varje klass, årskurs F-3 28 elever och åk 4-6 32 elever. Vi frågade både om detta samt om vilken pedagogisk inriktning IES har förutom ”ordning och reda” för att säkerställa att alla elever når sin potential. Vi fick inte svar på våra frågor. Ärendet blev till slut en återremiss med krav på konsekvensanalys m.m eftersom en tredjedel av ledamöterna (vi, S och MP) röstade för detta.
Nu får vi vidare vässa våra argument eftersom frågan kommer upp på nästa Kommunfullmäktige.
Britt-Mari Bardon Gruppledare

Dela den här sidan:

Kopiera länk