artikel

Vänsterpartiet Norrtälje stödjer partiets linje till fullo.

Vänsterpartiet i Norrtälje har i helgen antagit ett uttalande med följande lydelse:
Vid regeringsförhandlingarna för drygt två år sedan beslutade Vänsterpartiet att stödja en S-ledd regering på två villkor: inga försämringar av arbetsrätten samt att inga förslag om marknadshyror skulle läggas fram. Där gick gränsen för vårt stöd där, det förstod nog de flesta.
Regeringen har valt att inte ta hänsyn till dessa villkor som var grunden till vårt stöd. De har även haft en arrogant attityd till vårt parti när de i januariavtalet kom överens om att Vänsterpartiet inte skulle ha inflytande över den politiska inriktningen under den nuvarande mandatperioden.
Trots detta valde V att stötta en S-regering. Detta för för att skapa stabilitet i samhället, det var inget lätt beslut att ta men vi gjorde det för att hindra en blåbrun regering.
Nu har vi valt att ta strid för hyresgästernas rätt till kollektiva förhandlingar om hyressättningen. Det finns ännu inte ett förslag om marknadshyror för nyproduktion men i januariöverenskommelsen finns en punkt som säger att fri hyressättning ska införas vid nyproduktion och få ifrågasätter nog att regeringen går vidare i frågan då de lovat Centerpartiet detta. Utredningen innebär i förlängningen att hyresgästernas förhandlingsmöjligheter försvinner. Socialdemokraterna väljer att inte ställa sig på hyresgästernas sida och tillåter därmed fastighetsägarna
diktera villkor för hyressättningen.
Vi ser en utveckling liknande den i Finland på 1990-talet som resulterade i kraftigt ökade hyror i hela hyresrättsbeståndet.
Vänsterpartiet har gång på gång försökt få till samtal med Stefan Löfven och Annie Lööf för att lösa frågan. De har vägrat att träffa våra representanter. Vi erbjöd också regeringen en väg ut genom förhandlingar med Hyresgästföreningen men inte ens det kunde de tänka sig.
Regeringen önskar förhala processen till ett förslag nästa vår då är det knappast är meningsfullt att kräva misstroendevotum. Det ser vi som ett parlamentariskt tricksande. Den här beställningsutredningen bör åka direkt i papperskorgen och stanna där!
Vänsterpartiet står på hyresgästernas sida. Redan 2019 var endast 23% av väljarna positivt inställda till fri hyressättning i nyproduktion. Att ett utredningsförslag nu ligger på bordet är att helt gå emot väljarnas önskemål och springa nyliberalernas ärenden. Vi ser ett misstroende som oundvikligt om inte regeringen ändrar sin inställning, våra krav är rimliga och meddelades när Socialdemokraterna ville bilda regering. Om regeringen nu inte förstår att de behöver Vänsterpartiets stöd så faller ansvaret på dem.
Januariöverenskommelsen innehåller 73 punkter, kan Annie Lööf ta sitt ansvar och släppa en enda av dessa punkter så är en lösning möjlig.

Vi vill ha en regering som lyssnar mer på Sveriges hyresgäster och mindre på nyliberalerna i Centerpartiet.
Vänsterpartiet Norrtälje stödjer därför Vänsterpartiets linje till fullo.

Styrelsen Vänsterpartiet Norrtälje

Dela den här sidan:

Kopiera länk