artikel

Det är dags nu, vi måste alla rusta oss!

Idag är yngsta lite hängig och ligger i soffan på kansliet och tittar på Regionfullmäktige. Mina barn har varit med mig på olika möten och manifestationer så länge de har levt. Jag har egentligen inte tänkt så mycket på det, men efter dagens sammanträde då jag hört SD argumentera för att ta bort kriteriet ”född utanför Europa” som ett av sju kriterier, tillsammans med bl a ”låg utbildning”, ”hög ålder” mm som grund för högre ersättning till vårdcentralerna, bara för att de anser att detta är diskriminerande mot människor som är födda i Sverige. Detta är alltså ett index med sju kriterier som tagits fram av forskare som vet vilka faktorer som påverkar vår hälsa.

De har också argumenterat för att försäkringspatienter ska kunna tränga undan andra patienter ur vården, att det bör finnas konst som ska förbjudas från det offentliga rummet (och det ska politiker fatta beslut om) samt att taxan för uteblivet besök i vården ska höjas och dessutom medföra att den som inte dyker upp ska hamna sist i kön för att få ett nytt besök. Det är flera åsikter som går stick i stäv med Hälso och sjukvårdslagens portalparagraf om att vård ska ges efter behov.

Sverigedemokraterna argumenterar att rättvis vård är samma vård till alla, oavsett hur sjuka de är. Sverigedemokraterna står inte på de svagas sida. Sverigedemokraterna står inte på demokratins sida. Det här är inte svartmålning, det här är vad jag själv har hört här i salen under dagen.

Idag tänker jag att det är så värdefullt att mina barn får grundläggande kunskaper i hur en demokrati kan fungera. Risken är ett samhälle där detta glöms bort och då måste det finnas personer som har kunskapen om hur det kan fungera. På så sätt har jag rustat mina barn.

Det är dags nu, vi måste alla rusta oss.

 

Catarina Wahlgren

Ledamot Regionfullmäktige och ledamot Kommunalförbundet Sjukvård och omsorg i Norrtälje

Catarina Wahlgren  Ledamot Regionfullmäktige och ledamot Kommunalförbundet Sjukvård och omsorg i Norrtälje 

 

 

 

 

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk