artikel

Distriktsårskonferens 2019

Nu är jag trött i luvan!

 

Efter att ha tillbringat två dagar på distriktets årskonferens så blir en rätt utmattad.

Nästan två hundra personer från hela storstockholm samlades i helgen 23-24 mars till konferens i Hallunda Folkets Hus för att fastställa inriktningen av arbetet för Vänsterpartiets stockholmsdistrikt under de kommande två åren.

Blåsorkestern vid inledningen av årskonferensen.

Mängder av synpunkter på den föreslagna verksamhetsplanen hade lämnats in och skulle behandlas i demokratisk ordning.

Många synpunkter var det.

Dessutom fanns det ett antal motioner om verksamheten i övrigt.

Vi hade från Vänsterpartiet i Norrtälje lämnat in två motioner där vi dels förespråkade att landsbygden skulle innefattas i miljöarbetet och dels om att Roslagsbanans förlängning till Rimbo skulle innefattas i distriktets åtgärdslista.

Dessa motioner behandlades välvilligt och den första gick igenom i sin helhet, den andra vart efter arbete i redaktionskommitten omarbetad så att även en förlängning av Roslagsbanan till Rimbo kom med.

Både Per Claesson och Stefan Grath var uppe och pläderade för detta.

Per Claesson i talarstolen.
Stefan Grath i talarstolen.

Stefan var även uppe och pläderade för en motion som ville instifta ett pris till minne av Jerry Williams (Erik Färnström) men det lyckades dessvärre inte, årskonferensen avslog motionen.

Många val vart det och till distriktsordförande omvaldes Elena Karlström, mer om valen finns att läsa på distriktets hemsida och sociala medier.

Dessutom fick vi besök av kurder från Rojava som meddelade den slutliga segern över IS.

Kamrat bringar hälsningar från Rojava. Nu är IS besegrade

Det fick stående hyllningar!

Själv fick jag tårar i ögonen av att höra om människor som bokstavligen är beredda att offra sina liv, och vars vänner och släkt redan gjort det, i kampen mot förtrycket och nu äntligen nått ett viktigt steg i kampen för sin frigörelse!

Det var även utdelning av ”veterannålar” som en får efter 40 år som betalande medlem. En fin manifestation med mycket applåder och blommor.

En sån här konferens är en upplevelse. Det är demokrati i sin finaste form.

Människor från hela Storstockholmsområdet  skickar in förslag som behandlas enligt en strikt formell procedur som kan verka obegriplig för de som inte har kunskap om hur mötesprocedurerna utvecklats under arbetarrörelsens historia.

Mötesreglerna är utformade för att göra att ALLA ska kunna göra sin röst hörd och därav de rigida reglerna, de finns av demokratiska skäl!

Mötesordförandena Nooshi Dadgostar och Mats Einarsson kunde inte ha utfört sin uppgift bättre. Men så har de ju också en lång erfarenhet!

Propositioner och kontrapropositioner ställdes i en rasande fart och, åtminstone jag, förvånades över hur skickligt det genomfördes och hur alla synpunkter beaktades. Det var lite svårt att hänga med men som tur var så var vi ju tre i delegationen så vi kunde rådgöra inbördes.

Klara Wigur Distriktsordförande Ung Vänster Storstockholm samt omvalda distriktsordföranden Elena Karlström.

Vi hade också besök, dels  av Ung Vänster och dels av en representant från det kurdiska partiet HDP som gjorde ett anförande på engelska. Bägge mötte stående ovationer.

På konferensen fick vi använda ett digitalt röstningssystem och rösta via smartphone eller padda. Det funkade till mångas förvåning faktiskt riktigt bra och röstningsproceduren gick oerhört mycket snabbare än konventionell rösträkning med lappar.

Dessutom kunde vi på våra skärmar se en massa mötesstatistik, bland annat hur många män respektive kvinnor som talat.

Fördelningen var i båda fallen ca 50-50. Feminism i arbete!

Våra delegater Anna Söderblom, Per Claesson och Stefan Grath.

Stefan Grath

Ordförande Vänsterpartiet Norrtälje samt delegat på Vänsterpartiets Stockholmsdistrikts årskonferens 2019 tillsammans med Per Claesson och Anna Söderblom.

 

Kopiera länk